Na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču je tokom 24. i 25. novembra 2017. godine održana konferencija Is teaching always political? New challenges in higher education sa namjerom da okupi nastavnike centralno- i istočnoevropskih javnih visokoškolskih ustanova oko škakljive teme političkog angažmana u okviru nastavnog procesa. Konferencija je poslužila kao platforma razmjene iskustava iz zemalja zajedničke socijalističke prošlosti te su se postavljala pitanja o aktivizmu, građanskom društvu i pluralizmu unutar evropksih univerziteta.

Na toj konferenciji, a kao nagrađeni autor za realizirani kolegij Dizajn i kriza, imao sam priliku predstaviti građansku inicijativu #NeDamoGaleriju iz 2015. godine i engleski prijevod publikacije Culture Front Bihać. Publikacija je objavljena od strane Udruženja Abc iz Bihaća uz pomoć Fonda Otvoreno društvo Bosne i Hercegovine sa uredom u Sarajevu.

Ovaj događaj pobudio je veliku pažnju domaćih medija jer posredstvom konkretne akcije iz 2015. godine u kojoj su sudjelovali brojni domaći i strani univerzitetski profesori i studenti, govori o uspješnom građanskom činu odbrane pomenutog javnog prostora.

Time je lokalni aktivizam na polju kulture dobio međunarodnu pozornicu i postao predmetom diskusija van zemlje.

Ono što je također interesantno jeste da je vizuelni identitet konferencije u Beču bio ukrašen fotografijom koja je nastala u okviru radionice Tjelesni produžeci a koju je mentorisao američki profesor Endi Poskovic u maju 2017. godine na Tekstilnom odsjeku UNBI. Autor fotografije je Almir Budimlić.

Konferenciju je organizirao WUS Austria uz saradnju Erste Stiftung iz Beča a dostupan je opis na engleskom jeziku uz nekoliko fotografija na WUS-ovom portalu.

Članak na portalu Buka; TV prilog BHT-a; TV prilog RTVUSK; članak na portalu Abc.ba.

kulturna-fronta-bihac

Advertisements