Završetkom predavanja na Tekstilnom odsjeku Univerziteta u Bihaću sredinom juna 2017. godine okončana je implementacija većeg dijela projekta Dizajn i kriza – zamišljenog kao nastavni kolegij. Nagrađen Patterns Lectures donacijom od strane Erste Stiftunga iz Beča i implementiran od WUS Austria iz Graza u Austriji, Dizajn i kriza uspio je postaviti nove standarde u izvođenju nastavnih aktivnosti na Univerzitetu u Bihaću te se kao inkubator svježih i drugačijih edukativnih ideja, postaviti kao društveno-odgovorna platforma i mjesto kulturne regeneracije na prostoru grada Bihaća.

Od marta do kraja juna kroz Bihać je prošla desetina stručnjaka, umjetnika, aktivista i kulturnih radnika; održan je jedan simpozij; niz okruglih stolova; nekoliko izložbi i performansa; niz radionica; nekoliko promocija knjiga i publikacija; kao i jedan arhitektonski konkurs. Kao iznimno važan segment smatra se i uspostavljanje saradnje sa srodnim institucijama, udruženjima i pojedincima. Veliki interes medija i javnosti dao je ovom događaju na značaju i društvenoj relevantnosti. Brojni tv-prilozi za Federalnu TV, BHTV ili RTVUSK ukazuju na značaj projekta i njegovu društvenu važnosti, ne samo za Bihać, već i šire.

Ono što je novo u izvođenju nastave na Univerzitetu u Bihaću jeste da su brojna gostujuća predavanja snimljena i dostupna na YouTube kanalu Tekstilnog odsjeka za sljedeće generacije studenata ali i istraživače koji se bave srodnom tematikom.

U posljednjoj fazi želja je realizirati dvije publikacije koje se tiču projekta Dizajn i kriza. Dalje, plan je realizirati video reportažu u saradnji sa videografom Almirom Budimlićem iz Udruženja Abc.ba i postaviti istoimenu izložbu u Hrvatskom dizajnerskom društvu u Zagrebu kako je već najavljeno.

 

Photo 29.05.2017. 13 24 12

Advertisements