Nakon višednevne radionice “Tjelesni produžeci”, održane na Tekstilnom odsjeku u Bihaću, u ponedjeljak 8. maja 2017. godine realiziran je performans u javnom prostoru. Voditelj radionice bio je profesor sa Penny W. Stamps School for Art and Design (University of Michigan) Endi Poskovic, a cilj je bio potaknuti polaznike na kreativne procese i istraživanje materijala kao vida generiranja umjetničkog izržaja. Sudionice radionice su polaznice studijskog programa i smjera dizajna na Tekstilnom odsjeku Univerziteta u Bihaću sa svih godina – Edvina Piralić, Sumeja Hodžić, Selma Šušnjar, Lejla Spahić, Sedina Čaušević, Danijela Obajdin, Sanja Čelan i Sara Hirkić.

Radionica je polučila konkretne rezultate u vidu izrade pseudo-utilitarnih objekata nalik kostimu, tj. nosivim odjevnim komadima. Njihova svrsishodnost svedena je na razinu umjetničkog iako se u svojoj idejnoj strukturi aludira na veći stupanj utulitarnosti. Pritom je sproveden temeljit kreativno-dizajnerski proces u trajanju od oko 40 intenzivnih radnih sati koji je krunisan sa igrokazom u javnom prostoru.

Igrokaz je poslužio kao tester društvenih normi i običaja na primjeru suludih i apsurdnih “odijevnih” komada i njihovoj speudo-primjeni u svakodnevici. Izlazak studentica sa svojim radovima javno omogućio je slojevito razumijevanje ideje dizajna u rasponu od funkcionalnog do utopijskog. Dizajnerski proces iskorišten je za kreiranje apsurda a javno izvođenje i predstavljanje rezultata doveo je i do šoka.

Igrokaz je zabilježen u vidu video kojeg je uradio mladi fotograf Adnan Jusić.

 

Advertisements