U četvrtak 4.05.2017. godine u 19.00h u Gradskoj galeriji u Bihaću (Bosanska 15) biće upriličen razgovor sa umjetnikom i profesorom na University of Michigan Endijem Poskovicem. Naslov tog događaja je Apstrakcija slike i paradoks memorije, a moderiraće ga Irfan Hošić.

Razgovor se bavi temom paradoksa konstrukcije slikovnog prikaza koji se referira na širu i kompleksnu problematiku izmještanja, egzila, sjećanja i pomirenja. Kroz uvid u primjere i razgovor sa publikom, umjetnik će također predstaviti sopstvene kolaborativne prakse u umjetničkom mediju štampe — prakse koje razmatraju niz tehnoloških postupaka reprodukcije kao načina za istraživanje određenih karakteristika grafičke slike: prijevod i tumačenje, mnogostrukost, serijalnost kao i uspostavljanje kreativne razmjene i dijaloga s drugim kreativcima, umjetnicima, dizajnerima i misliocima.

Endi Poskovic je umjetnik i profesor na Penny W. Stamps School of Art and Design (University of Michigan, SAD). Bavi se umjetničkim istraživanjem široke lepeze grafičkih tehnika visokog i plošnog tiska koji su u idejnom smislu prožeti pitanjima pripadnosti i izmještenosti. Njegov umjetnički rad je izlagan i nagrađivan širom SAD-u, Evrope i Azije.

Boravak prof. Poskovica u Bihaću moguć je uz podršku Erste Stiftunga i WUS Austria.

Advertisements