U sklopu kolegija Dizajn i kriza, profesor sa Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Feđa Vukić, održaće predavanje pod nazivom Design: prema održivom prirodnom i društvenom okolišu? Ovo predavanje posljednje je predavanje gostujućih predavača u mjesecu martu.

Predavanje će biti održano na Tehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću u ponedjeljak 27. marta u 11.00h u Laboratoriji dizajna (prizemlje). Predavanje je otvorenog karaktera za studente svih godina Tekstilnog odsjeka i širu javnost.

Design: prema održivom prirodnom i društvenom okolišu?

Predavanje provocira ustaljene pristupe održivosti date isključivo u prirodnom okruženju. Predmet održivog socijalnog okruženja viđen metodom analize kroz socijalnu kritiku i konceptualno promišljanje suočen je iskustvima u okviru polja teorije dizajna i dizajnerskih praksi. Održivost prirodnog i socijalnog okruženja su dijalektički preduvjeti za standardizaciju u okviru industrijske revolucije 4.0. Posredstvom provokativnih ideja uz oba aspekta okruženja, od Buckminstera Fullera, preko Ulmske škole, sve do koncepta od “kolijevke do kolijevke”, adresirani su novi proizvodni pristupi kroz okvir artikuliran poslovičnim pitanjem Cedrica Pricea: “Tehnologija je odgovor, ali šta je bilo pitanje?”. Mogući zaključak biće ponuđen kroz koncepte novih zajedničkih vrijednosti kulture dizajna i proizvodnje kao načina održivog življenja na zemlji.

Feđa Vukić je profesor teorije i historije dizajna na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Područje njegovog istraživanja je dizajn i njegove društvene, ekonomske, ekološke i kulturalne implikacije u užem i širem društvenom kontekstu.

Advertisements