Sudeći prema izložbama, objavljenim člancima i monografijama u zadnjih nekoliko godina, čini se da je interes za dizajnom iz socijalističke Jugoslavije u porastu. Ovaj trend posebno se osjeti u većim centrima kao što su Ljubljana, Zagreb ili Beograd. U Bosni i Hercegovini kao da još uvijek nisu stečeni uslovi da se na objektivan i naučno utemeljen način istraži razvoj dizajna na prostoru SR BiH. Ipak, određeni rezultati zabilježili su izvjestan uspjeh iz tog područja i to na međunarodnom planu.

Treba imati u vidu objavljene radove iz zadnjeg perioda koji zasigurno mijenjaju percepciju o razvoju i historiji dizajna na području Bihaća i Bosne i Hercegovine iz druge polovine 20. vijeka. Nedavno objavljen rad u naučnom časopisu Holon sa adresom u Zagrebu ukazuje na barem djelimično mijenjanje svijesti i trendova a kada je u pitanju percepcija lokalne industrijske prošlosti. Radi se o radu pod nazivom Industrijska zona Bihać: Dizajnerska produkcija u bihaćkim poduzećima u vremenu socijalizma.

Nakon što je objavljen u naučnom časopisu Holon, tekst je odmah privukao pažnju redakcije poljskog Magazina za naslijeđe, kulturu i sadašnjost Herito, te je u broju 24 iz 2016. godine tekst u nešto izmijenjenom i prilagođenom obliku objavljen na poljskom i engleskom jeziku pod naslovom Strefa przemyslowa Bihać. Dizajn i produkcja w czasach socjalizmu / Bihać Industrial Zone: Design and Production during Socialism.

Istraživanja ovog fenomena potaknuta su kroz naučnu konferenciju Historija sadašnjosti. Socijalizam i kapitalizam na primjeru Bihaća a koja je održana u Gradskoj galeriji u Bihaću u julu 2015. godine. Ovaj metodološki pristup obećava i potrebno ga je dodatno potaknuti i stimulisati. Lokalni kontekst sa svojim naslijeđem može postati predmetom interdiscilinarnih istraživanja a stečeni rezultati, bez dileme, mogu dodatno rasvijetliti odraze civilizacijskih dostignuća i duh vremena tokom socijalizma na prostoru Bihaća i cijele Bosne i Hercegovine.

Na tom tragu korisno je navesti i naučni rad Hajrudina Hromadžića Primjer industrijske proizvodnje u socijalizmu: Nacrt studije slučaja tvornice Kombiteks Bihać objavljen također u naučnom časopisu Holon, ali i umjetnički projekat Retrografija Dizajna u napuštenoj tvornici savitljive ambalaže Polietilenka u Bihaću iz 2015. godine.

Advertisements